Network
Switch

Een switch is de stekkerdoos van je netwerk. Dit betekent concreet dat een switch de enkele aansluiting van een router verdeelt over meerdere netwerkaansluitingen.

Hoeveel apparaten dienen aangesloten te worden?

De switch wordt rechtstreeks op de router aangesloten. Een gemiddelde router beschikt zelf over vier netwerkporten, terwijl een switch tussen de vijf tot tweeënvijftig poorten kan hebben. Daarbij is het van belang om te onthouden dat de router zelf altijd een poort in beslag neemt. De resterende poorten zijn dus beschikbaar voor de netwerkaansluitingen. Dit betekent dat je bij een switch met vijf poorten vier poorten beschikbaar hebt voor het netwerk. Je kan dit netwerk later altijd nog dienen uit te breiden en het is dus mogelijk dat je uiteindelijk meer poorten nodig gaat hebben. Houdt hier altijd rekening mee. Een gemiddelde switch heeft vijf, acht of vierentwintig poorten.

Waarvan hangt de snelheid van een switch af?

Als het om snelheid gaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten switchen, namelijk tussen de fast ethernet switch en de gigabit ethernet switch. Een fast switch heeft een maximale doorvoersnelheid van 12,5 MB per seconde. Dit is bij een gigabit switch 125 MB per seconde, wat hem tien keer zo snel maakt als een fast switch. Het is hierbij van belang om te onthouden dat een netwerk zo snel is als het traagste apparaat binnen het netwerk zelf. Een fast switch gecombineerd met een gigabit switch zal dus nooit sneller dan de fast switch gaan. Controleer verder of je router capaciteit genoeg heeft om gebruik te maken voor een gigabit voordat je deze installeert.

Eigen switch-beheer

Hierbij zijn een aantal termen van belang. We geven deze kort hieronder weer.

  • Unmanaged switch. Dit type switch is direct beschikbaar voor gebruik. Het is alleen een kwestie van de ethernetkabel in de router en de switch steken. Daarna beschik je onmiddellijk over meerdere netwerkpoorten.
  • Managed switch. Ook hierbij kan je direct aan de gang, maar het is ook mogelijk om de individuele netwerkpoorten te beheren. Dit wordt online gedaan, waarbij je verschillende soorten opties aan en uit kunt vinken. Op deze manier heb je optimale controle over je netwerk. Dit kan aangenaam zijn als je functioneert binnen een zakelijke omgeving waarbij er meerdere gebruikers van het netwerk aanwezig zijn.
  • VLAN. Door middel van de creatie van een virtuele LAN (Local Area Network) kun je verschillende systemen binnen je netwerk creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een afdeling voor de administratie, de verkoopafdeling of de beveiliging apart beheren.
  • Quality of Service. Dit selecteert en geeft voorrang aan belangrijk netwerkverkeer. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld VOIP-gesprekken of streams voorrang op het downloaden van bestanden of het bekijken van de mail.
  • LACP (Link Aggregation Control Protocol). Via dit protocol kan je een enkel netwerkapparaat met meerdere kabels op de switch aansluiten. Al deze kabels werken gelijktijdig en zorgen daarmee voor een hogere doorvoersnelheid.

Spanning over het ethernet leveren

Door middel van de zogeheten PoE (Power over Ethernet) technologie kan een ethernetkabel niet alleen data leveren, maar ook spanning. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een IP-camera op het netwerk aansluiten zonder hiervoor nog een aparte stroomvoorziening te hoeven gebruiken. Als je hiervan gebruik wilt maken, dan dient elk apparaat in je netwerk dit te ondersteunen. Niet alle verkrijgbare switchen ondersteunen dit echter, dus informeer hier altijd naar bij aankoop.

Netwerkkabels

Zoals gezegd, zorgt een switch ervoor dat er extra netwerkpoorten beschikbaar zijn. Deze poorten zijn echter nutteloos als je geen ethernetkabels hebt. Er is hier een breed assortiment aan verschillende types en lengtes netwerkkabels beschikbaar. Zo kan je onder andere Cat 5e en Cat 6 kabels kopen, waarbij de lengtes tussen de een en vijftig meter lopen.

Verder nog vragen?

Als je verder nog vragen mocht hebben of graag wat meer advies over de aanschaf van een switch wilt hebben, dan kunt u altijd een vraag stellen via de contact pagina.

Defecte kabels

Kabels kunnen vanwege allerlei redenen defect raken. Bijvoorbeeld doordat iemand er op is gaan staan, omdat ze in een scherpe bocht gebracht zijn of omdat er iets los schiet. Ethernetkabels zijn een stuk kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een netspanningssnoer. Defecten worden soms kenbaar door dezelfde symptomen als bij een kabel van slechte kwaliteit zoals hierboven genoemd. Het heeft daarom de voorkeur om de kabels op een veilige plek te leggen, om ze niet in scherpe bochten te leggen en ervoor te zorgen dat er geen kink in de kabel kan komen. Bij het laatste geval kan er door trekken aan de kabel makkelijk een breuk in een van de aders optreden.

Maximale kabellengte

Er is maar een bepaalde afstand te overbruggen met een ethernetkabel voordat er teveel signaalverlies plaats vindt. Hierbij geldt hetzelfde als bij een lage kwaliteit kabel: de verbinding wordt zeer langzaam, valt weg of verdwijnt zelfs in zijn geheel. Bij een goede CAT5E is deze afstand 100 meter. Dit kan echter minder worden als er een kabel van slechte kwaliteit gebruikt wordt. Als er meer dan 100 meter overbrugt moet worden, dan moet het signaal versterkt worden door middel van bijvoorbeeld een hub of een switch. Soms kan het probleem van slechte bekabeling ook opgelost worden door de netwerkkaart anders in te stellen. Hierbij moet er geschakeld worden van 100 Mb naar 10 Mb en van Full Duplex naar Half Duplex. Hierbij worden minder hoge eisen aan de kabel gesteld, maar de maximum snelheid van de verbinding gaat dan ook sterk omlaag.

Cross kabel

Een cross kabel wordt gebruikt om twee computers of twee switches zonder uplink aan elkaar te verbinden. Als de switches een uplink poort hebben, voldoet een straight kabel om ze te verbinden. Daarbij wordt bij de ene switch de uplink poort gebruikt en bij de andere een reguliere poort. Veel switches zijn tegenwoordig auto-MDI/MDI-X en zoeken daarmee zelf uit wat er aan het andere einde van de kabel zit. Deze switches kunnen van een reguliere poort een uplink poort maken.

Een stugge of installatiekabel

Stugge ofwel installatiekabel wordt in het algemeen gebruikt voor de onzichtbare verbindingen die in muren of leidingen van woningen en gebouwen te vinden zijn. Hierbij worden afstanden van maximaal 100 meter overbrugt. De kabel is wat dikker, minder flexibel. Dit is vanwege een solide koperen kern. Dit soort kabel dient afgemonteerd te worden op LSA stroken, zoals ze gevonden worden in patchpanelen, wandcontactdozen en modularjacks.

Een soepele of patchkabel

De patchkabel is dunner en flexibeler. Dit komt door een kern van zeer dunne koperdraadjes. De kabel is ook geschikt voor het zelf maken van patchkabels. Om een patchkabel te creëren, worden er aan de uiteindes RJ45 connectoren geplaats.

Netwerkkabel voor buiten

Hiervoor kan de CAT5E FTP buiten- of grondkabel aangeschaft worden. Deze is ontworpen om in vochtige omgevingen of buitenshuis te functioneren. De kabel is onder andere voorzien van een UV-stabiele en scheurbestendige PE mantel. Deze kabel kan gebruikt worden in netwerken welke tot 100 Mbts gaan.